Rakkautta ja salaisuuksia Italiassa

Vera Vala: Aprikoosiyöt, Gummerus

Myönnän, tartuin kirjaan yksinomaan sen nimen perusteella, olisiko tämä korona-ajan kaukokaipuun syytä? Kirjailijan aiempaan tuotantoon en ole tutustunut.

Kirjan tapahtumat sijoittuvat Italiaan, Tulfon kylään. Tarinaa kertovat naiset: äiti Anna, äidin sisko Aino (omistaa kylässä Villa Alba -nimisen huvilan), tytär Laura (pääkertojana) ja isosisko Kati.

Laura kaipaa elämäänsä muutosta. Suuri haave kirjoittamisesta ei etene, elämä poikaystävän kanssa tuntuu vääränlaiselta, sisko Katin ”täydelliseen” perheonneen verrattuna Laura ei ole mielestään saavuttanut mitään. Tunne siitä, että Laura ei ole koskaan päässyt äitiään niin lähelle kuin Kati hämmentää, lisäksi äidin oireileva muistisairaus painaa mieltä. Koko elämänsä ajan Laura on tuntenut itsensä jotenkin ulkopuoliseksi, myös perheen ainoat kirkkaan siniset silmät aiheuttavat usein hämmennystä. Suuren ikäeron vuoksi siskon suhtautuminen Lauraan on lähinnä äidillinen. Ja sitten, äidin vanhoja tavaroita penkoessa, reseptikirjan välistä löytyy rakkauskirje Italiasta. Kun täti Aino joutuu sairaalaan loukatessaan itsensä kotikylänsä raunioilla, Laura päättää matkustaa Villa Albaan tutkimaan äitinsä menneisyyttä.

Jo muutaman päivän jälkeen paikallisten asukkaiden erikoinen käytös saa Lauran pohtimaan muun muassa tätinsä onnettomuuden syitä. Mikä sai hänet kiipeämään raunioille myöhään illalla? Varsinkin kun samalla paikalla oli jo aiemmin tapahtunut putoamisia. Ja miksi naapuritilallisten suhtautuminen oli häntä kohtaan vähintäänkin viileää?
Yllättäen samaan kylään eläinlääkäriksi on asettunut myös Lauran nuoruuden kirjeenvaihtoihastus Alex, lämpeneekö vanha suhde? Päältä päin idyllisen italialaiskylän sisään kätkeytyy yllättävän paljon salaisuuksia. Ja salaisuuksia löytyy myös Lauran omasta lähipiiristä, ne muuttavatkin sitten koko loppuelämän.

Tarinaa kuljetetaan kahden kertojan kautta. Aikatasot vaihtelevat ja vaatii tarkkaavaisuutta ymmärtää, kummassa ajassa kulloinkin eletään. Kuka tarinaa kertoo?

Ja tietenkin elämään kuuluu rakkaus, Italiassa kun ollaan. Viihderomaanihan tämä on, rakkautta ja kiihkeitä tunteita riittää ja mukavaa dekkarillisuutta kirjailija on siihen saanut sovitettua.
Italiassa matkanneille silmien eteen nousevat kyllä tunnelmakuvat väreistä, lämmöstä, viinistä ja italialaisista herkuista. Tunnelmat kylän eloisilta kujilta ja muistot turkoosina välkkyvästä merestä. Asuminen Italiassa auttaa selvästi kerronnan ”tunnevärien” luomisessa.
Aluksi koin tekstin jossain kohdin ”teinimäiseksi” ja jopa naiiviksi, mutta ei se kuitenkaan kokonaisuutta pilannut. Luulin jo sivulla 70 arvanneeni kirjan loppuratkaisun mutta PUM!, kirjailija yllättikin minut täysin!
Kiitos siitä!

-Leena

Kirja saatu kustantajalta.

Ossin lukuharrastusta ovat haitanneet urheilutapahtumat. Luettujen kirjojen kalenterista kurkkasin viimeisen arvion: Satu Vasantolan Kaikki kadonneet -kirjan tapahtumat puhuttelevat ehkä enemmän naislukijoita. Pidin aikaisemmasta enemmän.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s