Thorkild Asken paluu

Heine Bakkeid: Paratiisin kutsu, Into

Norjankielinen alkuteos: Møt meg i paradis, suomentanut Jaana Joskitt-Pöyry

Luin Bakkeidin edellisen kirjan Meren aaveet ja kiinnostuin hänen omanlaisesta tyylistään. Olin jo pitkään etsinyt uusia, hieman tuntemattomampia dekkaristeja. Siispä uutuus, Paratiisin kutsu oli ihan pakko lukea. Tosin näiden dekkareiden arvion teko on kuin nuoralla tanssisi – liikaa kun ei saa paljastaa.

Thorkild Aske, puoliksi islantilainen, poliisista potkut saanut sisäisen tutkinnan kuulustelija on ”ponnistellut pintaan” suurien vastoinkäymisten jälkeen. Työ yksityisetsivänä – lähinnä vakuutuspetoksia tutkien, pitää elossa, mutta ei ”elävänä”. Koettujen menetysten tuska ei hellitä. Vuodet ovat muokanneet Askea sekä henkisesti, että fyysisesti. Haavat sielussa ovat saaneet seurakseen silmäkulmasta suupieleen yltävän arven. Elämää ylläpitää päivittäin nautittujen, vahvojen lääkkeiden arsenaali.

Entisen kollegan kautta Aske päätyy yllättäen kuuluisan dekkarikirjailija Milla Lindin rikosasiantuntijaksi avustamaan kirjailijan August Mugade -sarjan uusimman osan asiatietojen hankinnassa. Kirja käsittelee kahden 15- vuotiaan tytön katoamista nuorisokodista Stavangerissa ja tapaus on yhä selvittämättä. Milla Lind asuu puolisoineen huvilalla, jonka nimi on enteellisesti Maailmanloppu.

Nuorena raiskatuksi tulleen Milla Lindin kiinnostus tapausta kohtaan alkaa tuntua epäilyttävän kiihkeältä. Tästä alkaakin purkautua varsin kimurantti rikoksien vyyhti, jonka aikana Asken työnkuva muuttuu täysin. Katoamisen tutkinnassa ovat mukana myös Milla Lindin aiemmin palkkaamat kaksi poliisia Iver ja Kenny, jotka ovat jo kerran noutaneet samaiset tytöt pakomatkalta Ibizalta. Tämän jälkeen ei kirjan juonesta vauhtia puutu! Thorkildin ja Millan suhde syvenee. Mukaan astuu työsiirtolasta Argangelista karannut Svein Borg ja Askin entinen vaimo Ann Mari (joka on menossa naimisiin Thorkildin entisen pomon kanssa). Muitakin kadonneita alkaa löytyä. Liittyvätkö tapaukset toisiinsa, onko kyseessä sarjamurhaaja, vai onko rikollisia sittenkin useampia? Entä mikä osuus tarinassa on Asken entisellä pomolla?

Varsinainen ihmemies tämä Thorkild Aske. Miestä on puukotettu, hänen päälleen on ajettu autolla useamman kerran, vankilassa on vietetty vuosia, lääkkeet pitävät miehen jatkuvassa huumehuuruissa ja itsensäkin Aske on tunnontuskissaan yrittänyt hirttää. Mutta niin vain selviää tämäkin juttu, tosin lisäten ainakin yhden raskaan kiven hänen loppuelämänsä menetysten kuormaan.

Pidin kirjailijan tavasta kuljettaa rinnan tapahtumien tutkintaa ja tyttöjen omaa kerrontaa. Paratiisin kutsu on kirja, jonka uskoisin kiinnostavan erityisesti miehiä. Loppuvaiheessa tapahtumien kulku on kuin Bond-leffasta, ja koukuttavahan tämä oli. Suomennos on suurimmalta osin sujuvaa. Kirjan nimi – no sen merkityksen saa lukija selvittää.

-Leena

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s